O športu

Kaj je Disc Golf?

Disc Golf je igra zelo podobna  tradicionalnemu golfu, le da namesto udarjanja žoge v luknjo, mečemo Frizbi (leteči disk) v posebej oblikovano kovinsko košaro. Cilj je isti: končati progo v čim manj metih. Po začetnem metu iz izmetne cone, igralec  vsak naslednji met začne na ,mestu kjer je pristal prejšnji Frizbi.

Drevesa, grmičevje in razgiban teren okoli poti leta diska zagotavljajo izziv za golfista. Luknja je  zaključena ko po “putt-u”  disk pristane v košu. (več o pavilih na http://www.pdga.com/)

Disk Golf pravila v desetih točkah

1) Ne smeti! Prosimo, da progo zapustiš čisto za druge uporabnike.

2) Disc Golf se igra podobno kot golf z žogo, le da se namesto žogic in palic uporablja leteče diske (frizbije). Vsak met šteje in se prišteje končnemu rezultatu. Zmagovalec je igralec z najmanj meti.

3) Prvi met mora biti opravljen iz določenih izmetnih con (tee off-ov).

4) Po prvem metu igralec, katerega disk je najbolj oddaljen od luknje (košare), vedno vrže prvi. Nikoli ne mečite diska, dokler so pred vami igralci in dokler ni pot leta diska popolnoma prazna oziroma da ni v bližini gledalcev ali pohodnikov.

5) Igralec z najmanj meti iz prejšnje luknje meče prvi na naslednji luknji. Disc Golf je častna in kulturna igra, zato boljši igralec igra prvi ter tako olajša neizkušenim boljše prepoznavanje terena.

6) Vsi meti po prvemu metu se izvedejo s stojno nogo za izmetno točko, to je najdalje dosežena točka, ki jo je dosegel prej izvrženi disk. Tudi druga noga mora biti za to točko.

7) Zalet in iztek čez točko izmeta po izmetu diska sta dovoljena, dokler sta izvedena več kot 10 metrov stran od koša. Znotraj diametra 10 metrov okoli koša, se izvaja tako imenovani Putt, kar pomeni, da mora igralec po izmetu ostati v uravnotežnem položaju.

8) Disk, ki pristane v notranjosti košare ali v verigah disk golf koša, predstavlja uspešen zaključek te luknje. Disk, ki se ustavi na vrhu ali izven košare, se ne šteje kot zaključek luknje.

9) Met, ki je letel v out polje, se izvaja iz točke, kjer je igralec zapustil igrišče. Za kazen si igralec šteje en met več na tekoči progi. Voda, ceste, parkirišča in zgradbe so običajna golf disk out polja.

10) Bodite vljudni do drugih igralcev. Stojte mirno, medtem ko drugi mečejo in poskusite ostati zadaj ali vsaj izven vidnega polja igralca, ki je v fazi koncentracije na met ali metanja.

Kdo lahko igra?

Vsakdo lahko.  Moški in ženske, mladi in stari, družine z majhnimi otroci – vsi imajo lahko disc golf za del svoje rekreacije zabave ali le dopolnjenega sprehoda v naravo. Začetni stroški nakupa opreme pa so dosegljivi praktično vsakomur, Ker je disk golf  tako preprost za razumevanje in uživanje ni izključen nihče.

Koliko stane igranje Disk golfa?

Večina prog po svetu (teh je že preko 2700) je brezplačnih. Ponekod se zaračunava sam vstop v park večinoma pa je strošek le izposoja opreme (za tiste ki nimajo svoje), ali tečaji, tako skupinski kot posamezni. Oprema za Disk golf je tudi relativno poceni, cene za en disk se gibljejo od 5 do 14€, pri tem da za igranje zadostuje en sam disk.

Kje se igra?

Igrišča so lahko v mestnih parkih, mestnih gozdovih, gajih, gmajnah, smučiščih (poleti). Na kratko Disk Golf se lahko igra povsod kjer s tem nikogar ne motimo oz ogrožamo, ter povsod kjer je že proga že urejena. Nam najbližja že urejena igrišča so v Gradcu v Austriji, v Toskani ter ob jezeru Magiore v Švici. Večina igrišč je brezplačnih.

PDGA (svetivna zveza disk golfa) upravlja in vzdržuje brezplačen spletni seznam disc golf  prog na http://www.pdga.com/course-directory.

Zakaj naj igram?

Dandanes vse več in več ljudi išče in posega po različnih vrstah rereacije. Disk Golf razgiba in krepi tako zgornji kot spodnji del telesa, je dolgotrajan oblika aerobne vadbe, spodbuja kombinacijo telesne in duševne vadbe, in predstavlja zelo majhno tveganje za poškodbe. Krepi koncentracijo spodbuja “faiplay” in ponuja športno sprostitev v naravi. Disk Golf ne zahteva nobenega predznanja, postopnost in izboljševanje rezultatov oziroma nivoja igre je želja vsakega posameznika, ki pa je prepuščena vsakemu posamezniku poebej. Ker se igra v naravi tudi urnika ni, iggre se lahko v soncu, dežju ali snegu, runda z 18 luknjami traja od ene do dveh ur in se lahko igra samostojno ali v skupini.

In seveda DG je zabavna igra – ne glede na vašo starost ali predznanje!

Kaj je potrebno za vzdrževanje Disk Golf (DG) proge?

Po namestitvi, je edino priporočeno vzdrževanje le še košnja trave. Pogostost košenja trave na DG progah je približno na 3 tedne (odvisno od dežja), torej očitno redkejša kot na večino ostalih športnih površinah, Koši (torej tarče za frizbije) so narejeni iz pocinkanega jekla ter so zasidrani v betonu ter kot taki ne potrebujejo rednega vzdrževanja, razen v primeru vandalizma ali kraje.

Koliko prostora je potrebnega?

Disk Golf ne potrebuje strogo svojega področja, torej se  lahko uporabijo že obstoeče poti in travniki, ki jih uporabljajo rekreativci kot naprimer pohodniki, sprehajalci psov, tekači itd. Ob primerni postavitvi proge je miren soobstoj več vrst rekreacije zagotovljen! Idealna lokacija združuje gozdnate in odprte terene različnih topografij. Dolžina posamezne “luknje” je sicer lahko od 70 pa vse čez 300 metrov, končen porabljen proctor za progo z 18imi luknjami bi bil približno 20 ha. Končno, DG progo je mogoče kadarkoli predelati, da se bolje ujema z okoljem ali celo popolnoma preseliti, brez večjih težav.

Sestavni deli DG proge.

Izmetne cone: Vsaka luknja ima lahko eno ali več izmetnih con, tako da si jih lahko igralci izberejo glede na znanje, moč ali trenutno počutje. Velikost izmetnih con sicer varira vendar je 12 X 30 centimetrov nekako optimalna velikost, podlaga je lahko iz peska, žagovne, cementa, gume ali pa tudi enaka okolici ter le označena, da igralci vedo od kje metati.

Koši: Vsaka luknja ima na koncu koš. Vsak koš je postavljen v v tla zacementirano ali drugače pritrjeno sidrišče (cev “18), tako da se da koše v primeru takšne potrebe tudi umakniti ali prenesti na drug o lokacijo.

Table: Table na imzmetnih conah so za igralce, ki so prvič na progi ključnega pomena. V pomoč so jim s podatki o dolžini luknje, številko luknje, priporočljivo potjo leta diska ter “parom” (optimalnim številom metov). Tudi velika tabla na začetku prve proge je v veliko pomoč. Table so lahko iz poljubnega materjala, vendar je zagotovo bolje, če se kar se da skladajo z okolico.